sitemap

Welkom

Nieuws

Bestuur
Molenaars
Koutermolen

Trouwe Waghter
Foto's
Donateurs

ANBI
Links
Contact

Deze pagina is voor
het laatst bijgewerkt
op 3 december 2013


Welkom

Welkom op de website van Stichting De Koutermolen Hoedekenskerke. De stichting is opgericht op 15 november 2006. Zij heeft zich als doel gesteld de Koutermolen te verwerven, te behouden voor de toekomst en deze open te stellen voor publiek.

Op 7 mei 2007 is het eerste doel verwezenlijkt. Stichting De Koutermolen
is op die datum officieel eigenaar geworden van de Koutermolen. Diverse grote en kleine sponsoren hebben dit mogelijk gemaakt.

Op 9 mei 2008, één dag voor nationale molendag, is de Koutermolen, met daarin de nieuwe ingerichte tentoonstelling, officieel geopend door burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele. Nadat hij de molen in werking had gezet konden de genodigden de molen bezichtigen.

Op een doedag voor Zeeuwse vrijwillige molenaars op 1 november 2008 heeft de Koutermolen voor het eerst sinds lange tijd weer meel gemalen. Dit deed het hart van alle aanwezigen een stuk sneller kloppen. Een  deel van het eerste meel was bestemd voor de donateurs. Met enige regelmaat wordt er nu weer gemalen. Het meel is te koop in de molen. Verder hebben we een heerlijke mix voor pannenkoeken, appeltaart en worteltaart. Ook bloem is voorradig. Hierna volgen nog wat recepten voor pannenkoeken, brood, kruidkoek en speculaas.

Pannenkoeken               
- 500 gram meel            
- 1 liter melk                
- 3 eieren                    
- vanille suiker               
- zout en kaneel
Bak ze niet te dik, ze zijn erg voedzaam.

Brood
- 500 gr bloem/meel
- 1 zakje gist
- 40 gram boter
- 10 gr zout
- 300 ml water
Wil je er nootjes of iets dergelijks door doen, neem damn ongeveer 325 ml water.

Kruidkoek
- 300 gr volkorenmeel/bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 250 gr bruine suiker
- 150 gr rozijnen
- 50 gr boter
- ca 2 dl melk
- 1 ei
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- iets zout
Oven voorverwarmen op 175 gr. Rozijnen wellen in warm water en uit lekken. De droge ingredienten mengen, daarna het ei erin. Al roerende de melk toevoegen tot een glad papje. Het bakblik niet verder dan 3/4 vullen. Gaar bakken in 1 - 1 1/2 uur. Als de breinaald er droog uitkomt is de koek gaar.

Speculaas
- 250 gr boter
- 150 gr bruine basterdsuiker
-100 gr boter
- 20 gr speculaaskruiden
- 1/2 dl water
- 30 gr amandel snippers
Verwarm de oven voor op 175 gr. Kneed alle ingredienten, behalve de amandelen, voor het deeg onder toevoeging van water tot een soepele bal. Rol op een met boter ingesmeerd bakblik het deeg tot een lap van max 1 cm dikte. Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak deze bruin en gaar, in ongeveer 25/30 min
                          

Een volgende belangrijke stap voor onze stichting was op 29 mei 2009. Op deze datum heeft Mark Remmerts het examen voor vrijwillig molenaar gehaald. Hij is nu gediplomeerd molenaar, en niet alleen hijzelf maar wij allemaal zijn daar ontzettend trots op.

Ook de dorpsbewoners van Hoedekenskerke dragen hun steentje bij. Velen hebben zich aangemeld als donateur. Als stichting weten
 wij ons dan ook door de dorpsbewoners gesteund in onze plannen. Met elkaar zullen wij de molen draaiende houden.