Trouwe Waghter

Het molentje van orgelbouwer Nijsse uit Oud-Sabbinge staat sinds 2010 op het terrein naast de Koutermolen. Na het overlijden van de bouwer werd ons gevraagd of er belangstelling was om de minimolen over te nemen. Besloten werd om de toen nog stellingmolen van zijn plaats te halen. Na twee dagen stond alles in de schuur naast de molen. Toen bleek echter dat de tand des tijds zijn werk al goed had gedaan. Het molentje verkeerde in erbarmelijke staat.

Van de voet tot topje wiek was het molentje ongeveer 550 cm hoog. Te hoog om naast de Kouter te komen. Besloten werd om de molen weer om te bouwen tot grondzeiler. De molen “Nooit Gedacht” uit Arnemuiden was ooit het voorbeeld van de heer Nijsse en dat zou zo weer in ere worden hersteld. Er moest flink gerestaureerd worden.

De Trouwe Waghter

Het molentje werd compleet gestript en uiteindelijk bleef alleen de houten achtkant over. De romp werd opnieuw betimmerd en afgedekt met EPDM-stroken. De veldmuren werden opnieuw gepotdekseld en ook de romp moest compleet vernieuwd worden. Na de winter van 2010/2011 kon het molentje buiten weer opgebouwd worden. In het voorjaar werd de fundering gestort en na het uitharden van het beton werd de “Trouwe Waghter” op haar nieuwe plaats gezet. Na een welkomswoord van de voorzitter waarbij ook de kinderen en kleinkinderen van “vader Nijsse” aanwezig waren, werd de vang gelicht. Sinds die tijd draait ze regelmatig haar rondjes als de wind uit een gunstige hoek komt.